Tuesday, March 12, 2013

Detox / Usus
The very basic detox supplements ... Alfalfa & Herblax

1. Alfalfa
- makanan (tumbuhan) yg sangat kaya dgn pelbagai nutrisi (kebanyakan tidak terdapat pada buah2an, mahupun sayuran) dan zat galian.
- kaya dengan protein, asid amino, klorofil, serat, 15 zat galian, 10 vitamin, 8 enzim & fitokimia. 10 biji menyediakan nutrisi menyamai segelas susu.
- elok diambil semasa perut kosong (sebelum makan)

2. Herblax
- mengandungi 9 herba semulajadi bagi membantu melegakan sembelit dan meningkatkan proses pencernaan secara lawas.
- pengambilan mengikut saiz badan dan keadaan kesihatan usus. can be as few as 2-4 or as many as 6-8 per intake.
- diambil sebelum tidur dan secara kasar mengambil lebih kurang 8 jam untuk memberi kesan (bangun pagi akan ke tandas untuk mengeluarkan segala toksid dan penyakit dan leganya ...)

Pepatah melayu mengatakan "Perut itu rumah penyakit" ... dengan mengamalkan detox supplement ini (alfalfa setiap hari & herblax 1-2 kali seminggu) ... God willing ... our health will improve and ... tiada lagi bau yg kurang menyenangkan dari badan & mulut.


 
JOM kenali USUS2 (ader 2 jenis yer ... usus kecil & usu besar) kerana (God willing) kesihatan tubuh badan kita akan terpelihara jika sistem usus kita berfungsi dengan baik.

1. Secara kasar, panjang keseluruhan usus ialah 8.5 meters. Usus kecil berukuran sekitar 7 meters (23 kaki) and usus besar sekitar 1.5 meters (5 kaki)

2. Dalam rantaian pemprosesan makanan, usus adalah bahagian yg terakhir, di mana semua makanan akan diproses bagi mendapatkan nutrisi untuk tubuh badan.

3. Kekurangan serat dan air dalam makanan adalah punca utama terjadinya gangguan dalam sistem pencernaan (usus).

4. Usus kecil mudah untuk menyerap nutrisi. Tekanan boleh memberi kesan kepada penyerapan nutrisi dan akan menyebabkan ganguan/kesakitan kepada usus kecil.

5. Usus besar boleh menyerap mineral dan air. Apabila membran (lapisan dinding) usus besar tidak sihat, ia tidak boleh melakukan proses pertukaran zat (berasimilasi) dan menyerap mineral dan vitamin. Kegaglan ini boleh mengundang pelbagai penyakit.

next ... detox untuk pastikan usus berfungsi dengan baik dan memelihara agar badan dan nafas tak mengeluarkan bau yg kurang menyenangkan :-)


 

No comments:

Post a Comment