Thursday, February 14, 2013

Gastrik / Ulser Perut

Gastrik atau istilah perubatannya, gastritis, adalah sejenis penyakit keradangan pada dinding/pengalas/mukosa perut yang mempunyai rawatan yang efektif. Lazimnya, keradangan berpunca daripada jangkitan bakteria helicobacter pylori (H. pylori) yang turut menjadi penyebab utama kepada kebanyakan ulser perut.

Penyebab Gastrik

Perut meliputi kantung kosong yang berotot terletak di bahagian atas di kiri abdomen, betul-betul di bawah rusuk. Orang dewasa mempunyai perut sepanjang lebih kurang 25 sentimeter dan boleh mengembang untuk menampung sehingga satu gelen makanan dan minuman.

Tisu perut tersusun rapat dan berlipat sesama sendiri seperti kipas semasa perut kosong. Apabila ada makanan, lipatan ini terbuka dan mengembang. Dalam perut inilah makanan diproses dan disimpan sebelum ia dibuang melalui usus. Daripada mulut, makanan perlu melalui saliran makanan yang panjang dan berotot yang dinamakan sebagai esofagus sebelum sampai ke perut. Dinding perut pula ada beberapa lapisan otot yang menggodak makanan sehingga hancur.

Kelenjar pada dinding perut, dalam masa yang sama, merembeskan jus gastrik termasuk enzim dan asid perut bagi membantu mencernakan makanan. Salah satu asid termasuklah asid hidroklorik yang bersifat kakis dan boleh melarutkan besi. Bagaimanapun, kehadiran mukus atau cecair bikarbonat dapat menyeimbangkan paras keasidan dalam perut dan melindungi tisu perut.

Punca-punca lain Gastrik:
  • Penggunaan kerap ubat penahan sakit bagi melegakan kesakitan tertentu seperti aspirin, ibuprofen dan naproxen
  • Pengambilan alkohol yang berlebihan
  • Pengambilan kokain
  • Merokok
  • Stres
  • Gangguan autoimun
  • Penyakit crohn
  • Radiasi dan kemoterapi
  • Makan atau minum bahan-bahan menghakis seperti racun
  • Pengaliran semula hempedu ke dalam perut
  • Rembesan asid gastrik yang berlebihan
  • Jangkitan kuman/parasit, terutamanya di kalangan mereka yang lemah sistem ketahanan badannya
  • Lain-lain masalah perubatan seperti HIV/AIDS, penyakit buah pinggang.
Gastritis Terbahagi Kepada Dua:
  • Akut, apabila keradangan berlaku secara mengejut lazimnya disebabkan oleh gabungan klasik mual dan rasa panas membakar atau ketidakselesaan pada bahagian atas abdomen/hulu hati.
  • Kronik, terjadi secara perlahan-lahan dalam jangka masa yang panjang, cenderung menyebabkan kesakitan dan rasa terlalu kenyang atau hilang selera makan selepas makan sedikit.
     
    gastritis
     
     
    Rawatan yang diperlukan adalah seperti berikut:
     

    Alfalfa
     
     Alfalfa merupakan raja segala tumbuhan dan raja segala herba. Nama saintifiknya ialah "Medicago Sativa". Ia mempunyai sitem akar yang panjang, iaitu sedalam 20 - 30 kaki ke dalam tanah. Selain kaya dengan klorofil, ia juga merupakan makanan paling lengkap kerana mempunyai 15 mineral, 10 vitamin, 8 enzim dan juga fiber. Ia juga kaya dengan mikronutrien yang membantu sistem badan berjalan lancar.

    Kebaikan Alfalfa :

    1) Galactagouge. Bagus diambil oleh ibu-ibu yang menyusu kerana ia merangsang dan menambah pengeluaran hasil susu ibu (milk booster).

    2) Membantu perkumuhan menjadi lebih lawas.

    3) Membantu membuang angin di dalam badan.

    4) Termasuk kategori fiber dan mengenyangkan.

    5) Bagus untuk buah pinggang.

    6) Sangat sesuai dalam merawat asma, allergik dan athritis.

    7) Berkhasiat untuk membantu masalah :
    * Penyakit Usus (Colon disorder)

    * Buah pinggang
    * Kencing manis

    * Melawaskan usus

    * Ulcer

    * Fluid retention (sembab)

    * Kurang selera

    8) Mengandungi 8 enzim yang boleh membantu masalah :
    * Penghadaman
    * Pencernaan

    9) Terkaya dengan klorofil yang dapat membantu masalah :
    * Gastrik

    * Penyakit kulit (Eczema)
    * Kurang darah (Anemia)
    * Sembelit

    * Badan, nafas dan kaki berbau
     
    10) Promotes pituitary gland function

    11) Meneutralkan asid dalam badan (Alkalize’s the body and detorities the body especially the liver)


    12) Merawat masalah keputihan pada wanita. Sifatnya yang mengandungi phytoestrogens juga menyebabkan ia mempunyai fungsi seperti Kacip Fatimah, maka ia membantu dalam "hubungan" suami isteri (enhance libido). Malah, ada juga yang mengaitkannya dengan membantu pembesaran payudara. Memang sangat bagus diambil oleh wanita dan para isteri.

    Cara Makan :

    2 kali sehari - 10 biji setiap pengambilan.


    Peppermint Ginger Plus


    Kombinasi 4 herba dari Barat dan Timur, dan dihasilkan dibawah prosedur standard dengan melalui penggunaan teknologi sains yang terkini.
     
    Ianya membantu dalam merawat atau mencegah masalah loya, gastrik, mabukk laut, sendawa dan penghadaman.

    Kebaikan Peppermint Ginger

    1.  Pudina -  melegakan otot perut, ia mempunyai kesan penenang. membantu dalam penghadaman, mabuk laut/darat, membantu melgakan kesakitan gastrik, pedih hulu hati dan cirit birit.  Ia juga melegakan kesan2 sampingan sepreti muntah dan kehilangan selera makan yang timbul dalam rawatan kimoterapi.  Pudina merangsang mengeluarkan peluh, oleh itu ia menyekat demam apabila seseorang itu dijangkiti selsema.  Perasaan sejuk dan menyegarkan daripada pudina membantu memelihara pemikiran yang jelas dan tetap fokus.
     
    2.  Halia - Ia merangsang rembesan enzim salvia untuk pencernaan makanan.  Ia melegakan ketidakselsesaan perut dan usus, sakit haid, loya dan mual angin ketika mengandung.

    3.  Pokok Agas (fennal) - Orang2 Eropah mengambil biji adas selepas makan untuk menghilangkan kembung perut.  Ia melegakan sakit perut, melegakan gejala flu, juga membantu masalah alergi pada saluran usus.

    4.  Cekur manis - digunakan oleh orang2 Mesir purba.  Ia melegakan masalah pencernaan dan gejala kesakitan haid, batuk dan kahak.  Merangsang rembesan jus gastrik untuk pencernaan, menahan kulat yang menyebabkan penyakit kulit yang biasa, melegakan haba dimusim panas dan lembap, memberi peredaran tenaga didalam badan dan lembut pada perut.

    Cara makan :

    3 biji selepas makan atau larutkan 3 biji peppermint ginger dan 10 biji alfalfa didalam air panas suam dan minum.



     

No comments:

Post a Comment